TOP 10 potravin, které zabarvují vaše zuby


Rutina ústní péče je prvním krokem k bílému úsměv a druhá polovina je tím, co jíte a pijete. Naše sada pro bělení zubů poskytuje výsledky až 8 odstínů bělejších zubů, ale pozor na to, co jíte během bělení! Abychom vám pomohli vytěžit maximum připravili jsme seznam 10 potravin, které by pravděpodobně mohly zabarvit a změnit barvu vašich zubů.

1. První místo vyhrává KÁVA

Není žádným překvapením, že první místo na našem seznamu je káva. Kávová zrna obsahují přírodní sloučeninu známou jako taniny, tajnou složku, která jim dodává suchou hořkou chuť. Bohužel jsou taniny také viníkem za skvrny a zabarvení, které přicházejí s ranním šálkem.

2. Čaj

Pokud jste přešli na čaj poté, co jste se dozvěděli, že vám káva špiní zuby, máme pro vás špatné zprávy. Stejně jako káva obsahuje čaj také taniny. Čím tmavší je čaj, tím je pravděpodobnější, že způsobí skvrny. Dokonce ani bylinné a bílé čaje nejsou nejlepší, protože mohou stále nosit smalt a odbarvovat zuby.

Někteří zubaři dokonce říkají, že čím vyšší je kvalita čaje, tím méně dochází k zabarvení.

3. Víno

Víno může být zodpovědné za jakékoli šedé zabarvení vašich zubů. Špatnou zprávou je, že šedé odstíny jsou mnohem obtížnější než žluté. Dobrou zprávou je, že víno obsahuje mnoho přírodních antioxidantů, které detoxikují ústa a pomáhají bojovat proti dutinám.

Máme pravidlo, že pokud pití může zašpinit vaše oblečení tak i vaše zuby. Možná nevíte, že bílé víno může být pro vaše zuby stejně špatné jako červené. Bílé víno je mnohem kyselejší, takže i když přímo nezpůsobuje změnu barvy, může být zodpovědné za to, že se stávající skvrny mohou ponořit hlouběji.

4. Sycené nápoje

Coca Cola je na vrcholu seznamu viníků, ale i světlejší nápoje mohou způsobit skvrny. Všechny sycené nápoje mají kyselé vlastnosti, které vytvářejí malé díry v zubní sklovině.

5. Rajčatový protlak

Jo, slyšeli jste nás správně - vaše oblíbené těstoviny mohou být příčinou horšího odstínu. Rajčata jsou zde hlavní složkou viny, a to kvůli jejich kyselosti, jasně červené barvě a sklonu k přilnutí ke zubům. Bohužel, cokoli, co je silně na bázi rajčat, může vaše zuby zašpinit. Přesto jsou rajčata s vysokým obsahem antioxidantů a bohatých vitamínů, které vaše tělo potřebuje.

Abyste předešli skvrnám, krátce po jídle zapijte vodou jako vždy:)

6. Kari omáčka

Výjimka není ani u kari omáčky, která je stejně špatná pro vaše zuby. Hluboká pigmentace těchto omáček dává indickým pokrmům tmavou barvu a způsobuje, že se v průběhu času vyvíjí žluté skvrny.

7. Sojová omáčka

Jakákoli tmavá omáčka nebo kapalina zanechává skvrny na zubech, ale sójová omáčka je obzvláště silná kvůli své vysoké koncentraci.

Sójová omáčka navíc obsahuje vysoký obsah sodíku. Omezení příjmu může být prospěšné nejen pro prevenci zhoršení odstínu, ale také pro snížení krevního tlaku. 

8. Balsamikový ocet

Balsamikový ocet je oblíbenou alternativou salátů. Bohužel se připojí k seznamu jako další tmavě zbarvená kapalina, která zašpiní zuby. Balzamický ocet má také kyselé vlastnosti, což znamená, že je pravděpodobné, že se vám bude držet za zuby a rozkládá sklovinu.

9. Zmrzliny a sladkosti

Je pravidlem, že jakékoli bonbóny, které způsobí změnu barvy jazyka, mohou také zašpinit vaše zuby. Pokud milujete nanuky, nezapomeňte se vyhnout tmavému zbarvení.

10. Ovoce

Borůvky, ostružiny, třešně, granátová jablka a další ovoce jsou na seznamu potravin, které vám mohou zašpinit zuby. Stejně jako rajčata mají antioxidanty v těchto plodech pozitivní účinky na zdraví, ale po jídle zanechávají tmavé skvrny. 

Ujistěte, že si po každé porci vypláchnete ústa

Klíčem k získání bělejších zubů může být změna vaší stravy a zahájení některých zdravých návyků. Nemusíte se vzdávat ranní kávy nebo vyhazovat všechny vaše těstovinové omáčky, pokud budete pečovat o vaše zoubky tak jak máte:)